Posted on mars 23, 2009 - by Martin
Att vara vegetarian på resande fot
Hur jag valde att sluta äta kött
Under sommaren 2008 var jag iväg på en 10-dagars retreat i Ödeshög. Det var ett buddhistiskt retreat inom Vipassana-traditionen. När man går in i ett Vipassanaretreat tar man sig an ett antal löfte som man försöker hålla under hela retreatet. Ett av dom är att avstå från att döda, vilket innebär vegetarisk kost under kursen. Den varade i 10 dagar under de dagarna åt jag bara vegetarisk kost. Sedan gick det några veckor och jag märkte att jag fortsatte att äta mest vegetariskt även efter kursen.
I augusti 2008 åkte jag ner till Nantes i Frankrike för att lyssna på Dalai Lama. Vi var ett gäng som åkte minibus ner. De flesta var vegetarianer och därför föll det sig naturligt att jag fortsatte äta mest vegetarisk. Efter den resan märkte jag att jag faktiskt uteslutande åt vegetarisk kost. Med förbehållen att jag fortfarande äter musslor och räkor. Motivationen bakom detta är att jag inte tror att räkor och musslor är tillräckligt smarta och medvetna om sin existens.
Att jag blev vegetarian växte alltså fram och det var inte så att jag en dag blev dogmatisk och förkastade alla andra som äter kött. Milli väljer till exempel att ibland släpa hem en halv oxe och äta till fredagsmiddagen. Det är hennes val och jag ser inget konstigt i det. Jag hoppas att jag inte är fördömmande mot andra som inte gör samma val som jag. Jag tror dessutom att jag tyckte det var ett mer laddat beslut än många runt omkring mig tyckte. Min mamma sa mest ”OK” när jag väl förklarat varför och nu laga hon gärna något vegetariskt till mig vid bjudningar och så. Till och med verkar mamma ibland tycka det är kul att få överraska mig med nya vegetariska recept 🙂
På resande fot
Jag har aldrig stått på barrikaderna och skrikit slagord mot Scan. Även om det finns bra argument för t ex att det är bra både för miljön och min kropp är det inte min motivation. Min motivation handlar om hur jag känner. Ingenting är absolut med mitt val utan den bygger på hur jag känner och mår. Det är möjligt att jag börjar äta kött längre fram i livet, vem vet? Allt bygger på vad jag känner och tycker snarare än på teorier och dogmer.
Lonely planet har en sektion i sina guideböcker som heter just ”Vegeterians”. Där skriver dom lite allmänt om hur det är att vara vegeterian i landet. Vissa länder är nog svårare att vara vegetarian än andra. Egypten var väldigt lätt att hitta vegetariska alternativ. Landet är fattigt och torrt och man har kanske inte råd att äta kött hela tiden, alltså lär man sig laga fantastiskt goda grönsaksröror. Sverige är fortfarande väldigt mycket kött, kanske för att vi trots allt har mycket ängar för korna att beta på.
I de länder jag läst på om hittills(Vietnam, Laos, Burma och Thailand), verkar det vara rätt lätt att äta vegetariskt. De finns vegetariska nudelsoppor och stekt ris med grönsaker. Och inte minst jätteräkorna som jag verkligen ser fram emot.
Fisksåsen
Förutom fisksåsen då. Fisksås är fermenterad(jäst) fisk. Vad jag förstår så används den som sälta, ungefär som soja i kina och japan. Den används i nästan all mat i sydostasien. Fisk väljer jag att inte äta här hemma.
Undra hur jag kommer reagera på fisksås när jag är ute och reser? Det är gjort på något jag undviker att äta här hemma men samtidigt är det kanske svårt att välja bort den eftersom den finns i så mycket.
Gissningsvis kommer jag försöka undvika det när jag kan. Men det kommer nog blir för svårt att klara sig undan det i alla sex månaderna. Att försöka beskriva för en burmes från landsbygden att jag inte äter fisksås känns ganska klurigt. Så vi får se hur jag kommer göra med den. Det är det som kanske gör det lite lättare för mig.
Mitt val att inte äta kött bygger på empati och hur jag känner just nu. Om jag känner att det blir för jobbigt att undvika fisksåsen i Thailand kommer jag äta fisksås. Och jag kommer inte känna mig misslyckade eller syndig för det. Trots allt är det mitt val. Ett val jag gör för min skull. För att jag mår bra av det…
Besök min hemsida
mars 25, 2009
Permalink
hej,
om du ar ute efter heta bangkok/thailands tips kolla da garna in min blogg http://blogg.aftonbladet.se/28278
Besök min hemsida
juni 1, 2009
Permalink
Om du äter räkor och fisk(sås) är du inte vegetarian. Försök igen.
Besök min hemsida
juni 22, 2009
Permalink
Det har du rätt i, men det är lättare att säga Vegeterian fast äter räkor än att rada upp allt jag inte äter och inte nämna räkor 🙂 Fast du har rätt, någon renlärig vegeterian är jag inte(än)….
Besök min hemsida
mars 1, 2014
Permalink
Du är uppenbarligen inte vegetarian när du äter djur. Det är okunniga som du som gör att restauranger alltid frågar oss som är vegetarianer om vi äter fisk, kyckling etc. Om djurätare slutade kalla sig vegetarianer skulle det kanske bli lättare att få vegetariskt på restauranger. Tyvärr så verkar inte kockutbildningarna heller veta vad som är vad
Besök min hemsida
mars 9, 2014
Permalink
Hej!
Jag förstår din irritation. Till och med i Sverige som är ett modernt land där fler och fler väljer vegetarisk mat kan det vara svårt att få in rätt mat. Ännu svårare är det att få rätt mat i länder där det är mycket mer ovanligt, till exempel Fillipinerna. Jag gissar att religion spelar in stort här. I kristna länder finns historiskt ingen tydlig kultur av att välja bort mat på grund av etiska skäl. Till skillnad från buddhistiska eller hinduiska länder. Fast inte ens i dessa länder är det lätt att få rätt mat alla gånger. I thailand är det väldigt svårt att undvika fisksås till exempel och i Tibet äter många kött, till och med munkar. Vi får hoppas att det blir bättre i framtiden när fler reflekterar över sina matvanor.
Numera försöker jag komma ihåg att säga att jag äter vegetariskt OCH räkor snarare än att kalla mig vegetarian. Tack för påpekandet.
//Martin
Besök min hemsida
mars 12, 2014
Permalink
Ni som är ordpetiga så heter det peskotarian (vegotarisk kost + fisk, räckor och andra skaldjur)
Det var skönt för mig att ha ett ord att beskriva min diet med, just saying..
Besök min hemsida
mars 12, 2014
Permalink
Vegetarian*